Skip to main content
Kertépítés és terasz2021. október 26.

Így készítsd fel a kerted a télre!

Építőpont Magazin
image

Legyen az hétvégi telek vagy családi ház, kertje mostanában kezd sírni téliesítés után. Mik a leggyakoribb elvégzendő kerti munkák saját kezűleg és kis segítséggel?

A kert téliesítése: (közel) nulltoleranciás kötelesség

Akár kert, akár hétvégi telek: nem árt elbúcsúztatni télire. Nem vészesen nagy erőfeszítés, de a „Majd ha fagy, hó lesz nagy” patópáli bölcselme helyett érdemes hétvégéről-hétvégére néhány kisebb hórukkal elvégezni, mintsem a korai fagyok szorításában rohanvást és összecsapva. Olykor még november se kell, hogy csak 5-7 °C-ot mérjünk naponta, innentől kezdve márciusig nem lepődhetünk éjjeli mínuszokon.

Már nyár végétől gondolhatunk úgy növényeinkre, hogy lassacskán készülnek a téli álomra.

Iskolakezdéskor még füvesíthetünk is vagy felülvethetjük a hiátusos gyeprészeket – alapos locsolások viszont rövidesen elmaradhatnak, az ősz derekán a kellő nyirkosság biztosított. Jó öreg füvünknek pedig legkésőbb októberben még kijár egy zárónyírás: legalább 5 centit hagyjunk meg belőle, így kicsit tud még erősödni. A kaszálék maradhat közte egyenletesen.

Öntözésre tavaszig nincs szükség

Mielőtt kopár és áttetsző növényzetet kéne látnunk

Konténeres nevelésű növényeink és virághagymáink még ilyenkor is ültethetők; míg a földlabdás fák lehetőleg csak ősz közepéig – se túl mélyre, se túl magasra a (lehetőleg kevéssé betömörödött) talajban.

A hidegérzékeny cserjefajok kapjanak mulcsos vagy felkupacoló földtakarást a tövükön,

míg a leanderek bekvártélyozhatók lavórokban a pincébe. A vetemény földjére várjon egy alapos felásás, hogy a kiforgatott rögök morzsássá aprózódhassanak tavaszra, kártevőlakóik pedig minél biztosabb fagyhalálnak legyenek kitéve. Korosabb fáink kérgén is oda-vissza átfuthatunk gyökérkefével, hogy a harkály által meg nem talált férgeket kilakoltassuk. Haszonfáink gyümölcsmúmiáit (bánatosra töttyedt termésmaradványait) távolítsuk el saját kezűleg – emellett egy bőlevű kénes-rezes lemosó permetezés sem árthat gombák ellen. Sebhelyeket célszerű lekezelni viaszos pasztával, hogy ne hagyjunk kiskaput fertőzéseknek, odvasodásnak.

Felásni vagy nem ásni: még a kertészmérnökök véleménye is megoszlik

Elmaradhatatlan kerti munkák

Szakszerűen vágjuk vissza vagy formára az évelőket, tépjük ki az egynyáriakat. Segítsük a folyamatok lassulását, augusztus után szüntessük be a nitrogénes műtrágyázást. Fáinkon némi évzáró gallyazással fiatalíthatunk (nemcsak az épületre/légvezetékre nyúló oldalukon), azévi vesszőik, vízhajtásaik a tél végefelé lenyesendők: jók lehetnek akár házi dekorációkhoz. A mindinkább megbarnuló zöldhulladék apránként vagy a végső lombhullatás után egyszerre összegyűjtendő – minél szárazabb állapotában. Használjunk állítható fogtérközű lombseprűt (sűrűség-hatékonyság és hatószélesség fordított arányával) vagy akár motoros lombfúvót (szívófokozat is jó, gyakori tartályürítéssel).

A helyén maradó avar eltömné az ereszcsatornát, pázsitunkat is megviselné, kórokozók téli melegágya lehetne.

„Átirányítással” viszont remekül hasznosulhat kényes növényágy vagy örökzöldek aljának betakargatásához (tilos kivétel: diófalevél!). Vagy az aprított lágyabb szárúakkal összekomposztálva a hulladék szervesanyag- és tápanyagtartalma jövőre visszaforgatható lesz a rendszerbe. Utolsó utáni gyomtalanításhoz minél párásabb időt válasszunk, amikor magukban tartják kismillió magjaikat. A hóterhelés ágleszakító hatása ellen előzetes felkötözéssel védekezhetünk, vagy majd a frissen hullott hó seprűvel leverésével.

Karunk megtoldója, ujjaink megsokszorozója

Ingóságaink megoltalmazása saját kezűleg

Még a fedett, zárt helyen tárolt kerti bútorokat is érdemes letakarni, hogy megóvjuk őket a portól és a szennyeződésektől, de azokat, amelyek kint maradnak a szabadban, mindenképpen. Minden mozdítható kerti tereptárgyat és szerszámot – a lugasból és a kiülős teraszról (Legjobb terasz ötletek – nem csak nyárra c. cikk) is – mentsünk be fedél alá: praktikusan a sufniba, lehetőleg rendszerező elpakolással. Ilyenkor derül fény a „leltárkészlet” hiányosságaira is. A nyeles és kézi változatúakat egyaránt célszerű átpucolni, a rozsda ellen olajos ronggyal áttörölni, ahogy a kerti gépeinket szintén tisztító ápolásban részesíteni. A súlyuk vagy helyhez kötött konstrukciójuk okán a kertben maradó egyebeket (homokozótól az egymásra fordított padokig) pedig – téliesítés gyanánt – igyekezzünk letakarni. Míg a fólia a növényt befülleszti, itt sem árt, ha jó légáteresztő és szélálló fajtát találunk a tárgyaink maximális állagmegóvása érdekében. Felslichtolt tűzifahasábjainknak még a félig nyitott pajtában is jól jön a fix védőbevonat.

Úgy pakoljunk, hogy tavasszal újra előkerüljenek a holmik!

Nem csak hétvégi telek gondja-baja az őszutón

A cudar tél áldatlan hatásai ellen minden elfagyásveszélyes vezetékünket és víztározónkat „be kell biztosítani”. Amiből csak lehet, ki kell engedni a vizet, különösen a fémalkatrészes kivitelűekből. Összetekerés előtt ez a földön egyenesre kihúzással tud működni a locsolócsöveknél, kiborítással a tartályainkból és esővizes hordóinkból, kisebb alkatrészekből és szűkebb tömlőkből pedig kompresszoros kifújatással.

Minden hidegnek kitett vízkiállás és kerti csap víztelenítendő, bűzelzárók és flexibilis csőszakaszok kicsavarozandók, víztartalmuk kicsorgatandó.

Lefolyókba és WC-csészékbe öntsünk fagyállót. Téliesített laknál még elzárandó (esetleg körbebugyolálandó) a főcsap T-kulccsal a vízaknában, ahol a visszafolyató-leürítő csap teszi a dolgát – bele néhány lapátnyi homokágyba.

A fagyok előtt vízteleníteni!

Utolsó simítások

Ráadásként még a szabadtéri kapuzsanérokat és lakatokat érdemes lehet megzsírozni. Térköveink tisztántartásának rendjében ott szerepel az őszi-téli időszak csúszásmentesítése is. Az ekkori vizenyős levegőhöz a köveken tanyát vert zuzmótársulások szolgáltatják a „korcsolyapályát”, ezért az ezeket eltávolító súrolásnak is lehetőleg a levelek hullásakor van meg az ideje.

Ugyan mindenkinek triviális, de mégsem ismételhetjük el elégszer: a téliesítés kapcsolódó fenti teendői és kerti munkák során kellő munkavédelmi (pl. marhabőr)kesztyű és öltözet viselése ajánlott.

Egyrészt tenyerünket nem bökik véresre, kötött pulóverünk ellen pedig nem intéznek kiadó provokációt sem a szúrós ágak-bogak, sem az éles-sorjás fémfelszínek; másrészt a megzimankósodó levegő ellen is jól esik majd a melegen tartó védőréteg.

Letészem a... kesztyűt

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek