Skip to main content
Trend és dekoráció2022. december 5.

Sötét lakás világosítása

Építőpont Magazin
image

Az otthonunk sötét helyiségei levertséget okozhatnak. Ez különösen igaz akkor, ha az adott térben nincsenek nagy ablakok, amelyek beengednék a természetes napfényt. Szerencsére számos egyszerű módszer kínálkozik, ha célunk a sötét lakás világosítása.

Az optimális, komfortos világossági szint elérése kihívást jelenthet, ugyanakkor szórakoztató lakberendezési puzzle, amely minden létező belsőépítészeti stílus alapvetése. Ugyanakkor előfordulhat, hogy olyan lakásba költözünk, ahol a fény bejutására és egyenletes eloszlására nem fektettek elég hangsúlyt. Ilyenkor is bevethetőek azok az ötletek, amelyekkel bármilyen sötét hálószobát, konyhát vagy nappalit feldobhatunk.

Tükör trükkök

Régi tanács, hogy a tükrökkel tágítsuk a teret és tegyük világosabbá a sötét szobát. Ahhoz azonban, hogy hatásukat a lehető legjobban ki lehessen használni, meg kell találni az elhelyezett fényforrásokkal (természetes vagy mesterséges) való leghatékonyabb viszonyukat. Például egy hatalmas fali vagy padlótükör az ablak közelében nagyszerűen felerősítheti a természetes megvilágítást. Ez utóbbival ráadásul a a nap járását is követhetjük, hiszen oda állítjuk, ahová tetszik.

Ha a kis ablakon bekukucskáló nap fényét egy jó szögben elhelyezett mennyezeti tükörre irányítjuk, az szétszórja a sugarakat az egész helyiségben.

Az asztali lámpa vagy állólámpa tükör mellé helyezésével szintén hasonló hatást lehet elérni. A legjobb eredmény biztosítása érdekében ügyelni kell arra, hogy ne egy spotlámpa fényét irányítsuk a visszaverő felületre, mert az vakíthat. Legalkalmasabbak a feladatra azok a világító eszközök, amelyek búrája egyenletesen bocsátja ki a fényt. Sötétebb fürdőszobába, konyhába, folyosóra, alagsori barkácshelyiségbe praktikus és esztétikus megoldás lehet a gyöngyházfényű, műgyantából készült tükörpadló a sötét lakás világosítása érdekében.

Sötét lakásba nagy tükröket, amelyek szétszórják a természetes és a mesterséges fényt!

Fényszalagok, gyertyák és egyéb környezeti fényforrások

A sötét lakás világosításának kiegészítő kellékei lehetnek hosszabb fényláncok, csoportban elhelyezett nagy gyertyák, gömbfények. Ezek nem csak az adott tér fényesebbé tételéhez járulnak hozzá, de nagyszerű dizájnelemek is. Persze csak akkor, ha meleg, sárga fényt árasztanak. Így egy Intim, meghitt, a dán dizájnerek által  hygge-nek nevezett hangulatot teremtenek, amely a téli estéket is kellemesebbé teszi.

A beszerzés, szerelés előtt persze mindig készítsünk tervet arról, melyek lennének a céljainkat legjobban megvalósító fényforrások.

Hangulatos díszítő eszközök a fényláncok

Válasszunk világosabb színű vagy átlátszó bútorokat!

A kanapékat, székeket és asztalokat általában a személyes stílusunk és a szerintünk legjobban összeillő darabok alapján választjuk ki. A sötét lakás világosítása feltételezi, hogy a bútorokkal kapcsolatban is jó döntéseket hozunk, hiszen ezek is hatással vannak a helyiség fényeloszlására, és ezen keresztül a térérzetünkre, hangulatunkra. Kicsi, félhomályos szobába pl.  egy nagy, szürke vagy tengerészkék kanapé valószínűleg nem a legjobb ötlet!

Egy stílusos, kompakt ülőalkalmatosság világosabb színben, például fehérben, bézsben vagy elefántcsontban sokkal nagyobbnak és tágasabbnak fogja láttatni a szobát.

Ami még fontosabb, kerülje a diófa asztalokat, ágykereteket vagy tévéállványokat. Ehelyett fontolja meg például az átlátszó akril dohányzóasztalt, a belső világítással is ellátott üvegvitrineket, a nagy üvegfelületű ajtókkal ellátott szekrényeket vagy éppen az átlátszó plexi székeket.

Sötét lakás világosítása fokozható pl. plexi vagy üveg bútorokkal

Fedjük le a padlót nagy, világos szőnyeggel!

Ha egy kisebb lakás eredeti tulajdonosa elkövette azt a hibát, hogy egy kisebb méretű szobába sötét árnyalatú padlóburkolatot helyezett pl. szalagparkettából, sokat javíthatunk a helyzeten, ha nagy méretű, a felületet majdnem eltakaró, világos szőnyeget terítünk le. Az ilyen árnyaltú, kellemes textúrájú darabok hangulatosabbá teszik az enteriőrt és optikailag növelik a teret.

A feladatra kiválóan alkalmas a fehér, az elefántcsont, a sárga vagy néhány melegebb, de világos árnyalatú szín.

Ha tarka, az sem baj, hiszen a színfoltok egyfajta dinamikát kölcsönöznek a látványnak.

Első lépésként a sötét padlóra világos szőnyeg, fehér bútor,  utána jöhet a fal fehérre festése

A sötét lakás világosítása legjobban még mindig a fehérrel lehetséges

Közhely, de a fizikai tulajdonságai okán jó fényvisszaverő fehér tényleg a legjobb megoldás egy kisebb méretű, természetes fényben szűkölködő helyiségben a komfortosabb térérzet megteremtésére.

A fehér fal a fényt szinte körbe-körbe küldi a térben, visszatükrözi más felületekre, és a szoba, fürdőszoba vagy az apró konyha sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában.

Ha úgy érzi, hogy a fehér túl unalmas, az egysíkú felületek megtörésére alkalmazhatók a mennyezet és fal találkozásánál futó faldíszek, vagy a falra festhetünk a fehéret ellenpontozó, színes sávokat.

Kis lakásban barátkozzunk meg a fehérrel!

Világos bézs/szürke függönyök választása

Az ablakok esztétikai keretezésére, díszítésére,, illetve eltakarására semmiképpen ne mélybordó vagy barna bársonydrapériákat használjunk.

Ha üdévé akarjuk tenni a szobát, válasszunk könnyű anyagból való függönyöket!

Megnyugtató  és könnyed a bézs, elegáns, de friss a világosszürke vagy az áttetszően kék. Persze azt is meg kell jegyezni, hogy ha ezeket sötétítőként akarjuk alkalmazni, nem fogják éjszaka visszatartani az utcai lámpák erős bevilágítását. Ha teljesen sötétben akarunk aludni, ott a redőny.

A fehér és a világosszürke függöny kombinálása elegáns és világos megoldás

A bútorok mérete

Ha egy amúgy is sötét szobát túlméretezett bútorokkal töltünk meg, a helyzet csak rosszabb lesz, hiszen a robusztus példányok jelentős árnyékot is vetnek a szoba bizonyos területeire.  Ennek elkerülése érdekében ügyeljünk arra, hogy leginkább

olyan, minimalista darabokkal dolgozzunk, amelyek alacsony kiképzésűek. A berendezés során érdemes a különböző funkciójú berendezési tárgyakkal kapcsolatban megállapítani egy maximális mértéket. Ezt ne lépje túl se szekrény, se kanapé, se az ágy!

Bármilyen praktikus és szép lenne tehát az a plafonig felívelő könyvespolc, olvasnivalóink számára a lakás egy tágasabb területén találjunk polcot. Hagyjunk bőséges helyet a bútordarabok között – a közöttük létrejött üres területek kínálják majd magukat a különböző lámpáknak. Ez a filozófia egyben a modern dizájn lényege is. Valószínűleg ezért lett népszerű, mert a tér és szabadság iránti vágyunkat elégíti ki.

Ne zsúfoljuk tele a szobát díszekkel, képekkel!

Az új otthon belakása során jellemző nagy berendezési buzgalomban gyakran előfordul, hogy túl sok kép kerül a falra, dísztárgyak garmadáját helyezzük a polcokra. Még ha egy tágas villában élünk is, de az adott helyiségbe kevés természetes világosság jut, alapszabály, hogy a falaknak a lehető legkopárabbnak kell lenniük, mert így képesek szétszórni a fényt. Egy nagy, sötét falikép vagy egy fényképgyűjtemény inkább hátráltathatja mintsem elősegíti a dekoráció érdekében tett erőfeszítéseket.

Egy gyengén megvilágított szobába maximum három darab elhelyezése javasolt. Ez a kollekció állhat pl.  egy fali tükörből, egy világos faliszőnyegből/fali függönyből, vagy egy világos tónusú képből.

Irányítsuk a fényeket a falakra vagy a mennyezetre!

Ahelyett, hogy több világítótest bevetésével a helyiséget különböző irányokból próbáljuk világosabbá tenni, a falakat vagy a mennyezetet érdemes megvilágítani. Ezek a felületek – különösen ha fehérek - egyenletesen osztják el a sugarakat a térben. Konyhában, a dolgozósarokban persze továbbra is hasznosak a kijelölt területre koncentrált fényt biztosító lámpák a biztonságos munkavégzéshez, olvasáshoz.

A falak és a plafon fénnyel történő elárasztására jók pl. a fáklyás állólámpák. Használatukkal javíthatja a térérzetet. A mennyezeti lámpákat – akár többet -  mindig a szoba végeiben helyezzük el, hogy onnan vethessenek elegáns fényt a közép felé!

Újfajta megoldás, amellyel akár ablakot is varázsolhat a teljesen zárt helyiségbe, a feszített világító fólia.

Egy ablaktalan helyiségbe impozáns trükk a valóságot idéző fényfólia elhelyezése

Tiszta ablakok

Lehet, hogy éppen nem foltosak, maszatosak, de az utcai frontról szinte pár nap alatt finom porréteg képes belepni a külső üvegfelületeket. Ez talán önmagában nem feltűnő, viszont tudni kell, hogy a lerakódott részecskék is képesek visszaverni a nap sugarainak egy hányadát. Ez a világosság, ha kisebb ablakok vannak egy szűkebb hatású helyiségben, nagyon hiányozni fog. Az ilyen adottságú lakásban tehát gyakrabban kell ablakot pucolni.

A sötét lakás világosítása érdekében tehát többféle módszer is kínálkozik. Tagadhatatlanul összetett feladat, de lehet kifejezetten szórakoztató és a kreatívitásunkat is megmozgató tevékenység.

 

Ajánlott cikkek