Skip to main content
Csempe és járólap2021. október 28.

Milyen legyen a konyhapadló?

Építőpont Magazin
image

A konyhapadló járólap nélkül olyan, mint a borsó a héja nélkül. Rövid életű. Nemcsak a nulláról tervezés, de hasonlóképp a konyha felújítás ötletek után kiált. De a járólap lerakása előzményeként mindig vessünk számot igényekkel és adottságokkal!

Lassan járj, tovább érsz!

Hol lehetne találóbb a „Ne siessünk el semmit!” tanácsa, mint konyhatervezéskor?

Szánjunk időt a háztartásunkban élők használati szokásainak és a kiszemelt helyiség adottságainak tudatosítására!

Megtérül, ha csak ezután – és erre tekintettel – engedjük kibontakozni szín-, forma- és minőségi elvárásainkat. Ahogy a konyha felújítás ötletek terén szintén elmélkedéssel kezdjük! Ha már elszántuk magunkat, ne elégedjünk meg az addigi beosztás aljzatának újraburkolásával, hanem tegyük fel az első nekifutásra esetleg elmulasztott ellenőrző kérdéseket. Ha pedig többek számára kedves hely és közös tér a konyhánk, az érintettekkel együtt érdemes kitalálni, milyen elképzelés mentén kapjon majd borítást, anyagot, színeket az új burkolat.

Nemcsak költözéskor, lakva is: pedáns, trendi, megbízható

Konyha és konyha: lehet ég és föld

A konyhához kapcsolódó felfogások és szükségletek ma már jócskán különbözhetnek. Gondoljunk kétfajta háztartársra: az egyikben döntően egy szorgos szakács egyeduralma és verejtéke alá esik az egész helyiség, míg a másiknak a konyhai műveleteit egy összedolgozós, közösen ellebzselős, együtt-nyüzsgő kompánia végzi. A kettő térigénye jócskán eltér. Az is kérdés, hogy táplálékunkat munkás, alapanyagokból előkészítő, munkás-összetett, elfőzőcskézős ételek képezik, vagy csak készételeket hevítünk végleges hőfokukra, esetleg csupán rendeléseket és házhozszállításokat teszünk tányérra. Nagyon különböző konyhaamortizációról beszélünk. Inkább végzünk nagybevásárlásokat, amelyekből azonnal konyhai és spájzi elhelyezésre van szükség vagy sűrű önsétáltatással épp csak a legszükségesebbekért szeretünk leugrani? Mindennek függvénye lehet a felépítés és berendezettség. Végül: nem mindegy, hogy a konyhából válik-e (társas) étkező is; vagy ott épp csak megmelegszik az étel és már iramlunk is el vele kanapéra vagy számítógép irodaszékére. Az egyik megfontolt helybeosztást kíván, míg a másik tolerálja a hanyagabb és szegényesebb elrendezést is.

A kastélyok eleganciáját idézik a nagy méretű burkolólapok

Alapelvárások

Általában mosogató–hűtőszekrény–sütő háromszögében az egyes csúcspontok ha egymástól legalább 120, vagy akár 200 centire vannak, az már nevezhető a kényelmes használat dimenziójának. A korábbi szempontok mentén még állandó tartozékként kell számot vetni a vizesblokkal, a hőtermelő és hűtőegységekkel, megfelelő munkafelület a pulton, és kellő rakterülettel fölöttünk, alattunk, bárhol. Leggyakoribb konyhapult-formátumokként L- vagy U-alakzat, szembenéző pultok kétoldalt vagy újabban a konyhasziget adódik. Egyik vagy másik, de padlója egyaránt maga tud lenni a közlekedő a gyakori igénybevételtől. Ráadásul a legtöbb tervezetlen kiömlés, kiborulás, lefröccsenés, szennyeződés itt kerülhet a padlóra. Ezért

a – vízhatlanság és tisztíthatóság szempontjából – legmegbocsátóbb felülethez a csempe jellegű konyha padlólap kínálkozik.

Űrutópiás letisztultság

Konyhapadló és tisztaság

Konyháink a ritkán felújított helyiségek közé tartoznak, ezért célszerű jó minőségben létrehozni őket. A tisztán tarthatóság szempontjából az egyszerű modern formák megoldásai járnak az élen, például fekete-fehér kerámiacsempék mintázatában vagy épp ennek szürkével váltakozó kompozícióiban. Számít ugyanakkor, hogy felületében festett vagy gyárilag színezett változatokról van szó – utóbbi jóval tartósabb, bár egy leheletnyit nehezebben tisztítható.

Főszabály szerint sötét színű fuga lehet javallott, azon lassabban fog ki a piszkosodási árnyalat, ráadásul egy igényesen burkolt világos felületet csak még jobban kiemel a tekintet számára.

Tagadhatatlan: hódít a szürke

Társalgósított konyhák

Ha lakásunkban csak egy nagy összefüggő tér van zónákra osztva, akár parkettára rá lehet csempézni: olyan kiterjedésben, amilyenben a tényleges konyhatér tart. Vagy ugyanezt akár eltérő csempékkel tovább is szabdalhatjuk egy reggeliző pult és egy szokványosabb konyhaterület alzónáira. Az ilyen tendencia jelzi:

beszélgetések, szusszanások remek tereként is szeretünk gondolni a konyhára,

amihez az egy alkalmas pulthosszabbítást vagy kis asztalt is be kell tudjon fogadni. Egy szemvonzó, hívogató környezethez – pláne, ha nappaliba nyíló tágasabb megoldásról van szó –, visszafogott színű nagyméretű csempék szolgáltathatnak nyugalmi közeget. Magasfényű változataik pedig a rejtőrekeszes, mindent áramvonalasan befogadni tudó berendezés mellett mutatnak igazán jól. Illesztéseik messziről szinte észrevétlenek maradnak.

Jóllakni az étkezőtérben együtt szeretnénk

Amikor a konyha padlólap megszólalásig természetazonos

Nemcsak a kifejezett skandináv mozgalom élvezheti a fautánzó burkolólapokat pl. fehér fali csempe mellett. A faanyag (vagy annak mintája) az egyik legjobb előtere tud lenni minden üveg- és fémkiegészítőnek.

A természetet idéző változatosság terén a faimitáció alternatívája a kőminta, amelynek padlólapjai sosem lesznek egyhangúak

– ráadásul sötétebb és világosabb tónusú darabok jól társíthatók egymás szomszédságába. Emellett kedveltek a domború, felületkiemelkedéses változatok is, melyek egy vidéki családi ház hangulatos világát idézik. Mi több, ezek a változatos textúrájukba engedékenyebben és tovább felveszik a koszolódást, mielőtt látszani kezdene; igaz, elszíneződésre évek alatt azért számítani kell. A sor nem lenne teljes a betont imitáló nagylapos burkolatok vagy épp terrakotta tégla-alakzatok számba vétele nélkül.

Ne féljünk az eklektikus párosításoktól!

Konyha felújítása házilag – ha muszáj

Saját kezű kivitelezéshez lehetőleg csak megfelelő gyakorlottság esetén fogjunk. Az egyszeregyekre akkor is figyeljünk! Járólap lerakása előtt lapmérete alapján előbb papíron is ki kell rajzolni a tér betölthetőségét egész lapokkal (fugaszélességgel is kalkulálva). Itt kell megjegyezni, hogy feszültségmentesítő lemez alkalmazásával nagyobb méretű lapok lerakása is lehetséges, a felület későbbi deformációja nélkül. Így előrevetíthető lehet, hogy a szükséghez képest vágott, szíjnyira keskenyített csempedarabok lehetőleg a fal mellé, konyhabútorzat alá essenek, és semmiképp se a küszöb mellé.

A vágott csempék élét és a csempekiosztás apróbb zavaraiból következő csíkocskákat mindig fal mellé, a kikényszerített „elcsalásokat” pedig az ajtó falsíkját záró sarkokba próbáljuk terelni: a legkevésbé szemet szúró helyekre.

Mind lezáró sávként rögtönzött ellenszernek, mind egész felületre kiterjedő koncepciónak megteszi, ha 45°-kal elforgatva, átlósan tesszük le a markánsabb hatású fugahálójú lapokat. Szintén öreg igazság: ha nem akarunk kellemetlen meglepetéseket az összhatásban, akkor a szükséges mennyiségű burkolólapot egyszerre vegyük meg, azonos gyártási sorozatból. (Az elárusítóhelyeken sokszor osztatlanul együvé lesznek halmozva azonos cikkszámú, ám eltérő gyártási szériák.) Pótlást igénylő esetre pedig legyen meg a 2-3 doboznyi tartalék, mert az azonos megjelenések utólagos beszerzése lehetetlen feladat elé állítana bennünket!

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek