Skip to main content
Trend és dekoráció2021. június 8.

Érezd magad otthon! Otthon

Építőpont Magazin
image

2021-től több államilag támogatott lakásfelújítási program is segíti a minőségi otthon megteremtését.

Ahhoz, hogy az ingatlanunkat karbantartsuk, kényelmessé varázsoljuk, a saját ízlésünkhöz igazítsuk, szépítgessük, korszerűsítsük vagy energiatakarékosabbá tegyük, gyakran komolyabb beruházásra van szükség. El is szánjuk magunkat, hívjuk a szakembereket. Amikor viszont a felmérést végző mester gondterhelten vakargatja a fejét, érezzük, ez nem két fillér lesz. És ha még azon a kockás papíron a szükséges anyagok árát is summázzuk, ismét mellbevágó összeget láthatunk a lap alján. De nem kell megrémülni, mert az édes otthonról szőtt álmunk sok tekintetben egybevág a családok támogatását célzó, illetve az ország építészeti vagyonát megóvni, modernizálni és gazdaságosabban működtethetővé tenni akaró társadalmi szándékkal, amely a lakásfelújítási támogatások sorában is megtestesül. Ha tehát kiderül, hogy átalakítási terveink megvalósítása a ház vételárán fölül milliós költséget jelent a családi büdzsé számára, és az pénz nem áll egyben a rendelkezésünkre, akkor sem kell visszakozni, mert az állam segít. Nézzük meg, hogyan! A következőkben listázzuk, milyen támogatott lakásfelújítási programok  közül lehet választani.

Van azonban néhány fontos feltétel. A részletes leírást regisztráció után elküldjük emailen.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni az ingatlanok áfáját és a visszatérítési lehetőségeket érintő idei változásokat. Öt százalékra csökkent ugyanis a 150 négyzetméter alatti újépítésű lakások és a 300 négyzetméter alatti, hasonló családi házak áfája. Akik pedig a családi otthonteremtési kedvezmény keretében jutottak forráshoz, azok a vásárlást terhelő forgalmi adót visszaigényelhetik, azaz máris adott egy kis önerő az esetleges átalakításokhoz.

HUFBAU TIPP:

Bővebben a csokról

Az otthonfelújítási támogatás kalkulátor segít kiszámítani, milyen összegre számíthatnak a családosok, illetve azok, akik gyermekvállalást terveznek.

Hasznos lakásfelújítási támogatás áll rendelkezésre január elsejétől. Az állam hárommillió forintig támogatja a gyermeket nevelő családok otthonfelújítását. Ez egyaránt vonatkozik a munkadíjra és az anyagköltségre. A konstrukció lényege, hogy ha a feltételeknek megfelelő igénylő felújításba (energetikai korszerűsítés, fürdőszoba átépítése vagy a teljes ház renoválása) kezd, és gyűjti a számlákat, az állam visszautalja a költségek felét, legfeljebb hárommillió forintot. És akkor sincs baj, ha az önrész csak részben áll rendelkezésre, mert azt a vonatkozó banki hitelekből mérsékelt kamatok mellett elő lehet teremteni.

HUFBAU TIPP:

Törekedni kell arra, hogy a teljes elszámolandó összegben az egyes részek – anyagköltség és munkadíj – egyike se kerüljön 25% alá. Csak így lehet kihasználni a teljes, 50 százalékos támogatást.

Példa: ha az anyagköltség 50 ezer forint és a vállalkozói díj 350 ezer forint, akkor 50-50 ezer forint, vagyis összesen 100 ezer forint támogatás igényelhető a 200 ezer helyett.

Viszont, ha már 100 ezer forint az anyagköltség és 300 ezer a munkadíj, akkor összesen 200 ezer forintra jogosult az igénylő, és azon belül fele-fele arányban tudja elszámoltatni a költségét, azaz 100 ezer forint anyagköltséget, plusz 100 ezer forint vállalkozói díjat.

Szintén új elem a többgenerációs otthonteremtés támogatása. Ez a családi ház tetőterét beépítő családosok számára teremt lehetőséget arra, hogy családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével  akár tízmillió forintos, vissza nem térítendő támogatást kapjanak.

Így lehet 15 millió forint önerőből 52,5 millió

A gyermeket nevelő családok, vagy olyan egyedülállók, akik gyermeket nevelnek, további kedvezményekben részesülnek.

  1. 15 milliót önerőből,
  2. 10 milliót a csokból,
  3. 15 milliót a csok hitelből,
  4. 10 milliót a babaváró hitelből,
  5. 2,5 milliót áfa-visszatérítésből teremt elő.

Feltételek:

Ha megszületik a harmadik gyermek is (a csok követelményei miatt 10 éven belül), akkor a fentiek közül:

  1. a 10 milliós csokot egyáltalán nem kell visszafizetni,
  2. a 15 milliós csok hitelből 5 millió forintot elengednek (más lakáshitel csökkentésére is igénybe lehet venni).
  3. a 10 milliós babaváró hitel egészét elengedik,
  4. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a folyamat végén a 10 millió forintnyi kedvezményes csok hitelt kell csak visszatörleszteni a nettó 50 milliós lakásra, és még 2,5 milliós autótámogatást is igénybe lehet venni, ha pedig diákhitele van az anyának, még azt is elengedik.

Számos otthonfelújítási támogatás áll tehát rendelkezésre annak érdekében, hogy a lakás valódi otthon legyen.

HUFBAU Tanács:

Válasszon megbízható szakembereket a kivitelezéshez, és minőségi építőanyagokat, szigetelőanyagokat, nyílászárókat, festékeket! Ha nem szeretne csalódni a kivitelezés minőségében, és biztos akar benne lenni, hogy otthona sokáig valódi otthon lesz, bosszúságok nélkül, honlapunkon megtalálja a megfelelő információkat az általunk, illetve partnereink által forgalmazott termékekről, építőpontjainkon:

https://hufbau.hu/hufbau-halozat/

Építőanyagok, Szigetelőanyagok, Nyílászárók, Festékek

Szívesen segítünk a felújítás, építés minden szakaszában! Kérje szakértőink tanácsát!

 

Forrás:

https://index.hu/gazdasag/2020/12/10/otthonfelujitasi_tamogatas_lizing_hitel_onkormanyzati_lakas/

https://www.portfolio.hu/bank/20201124/otthonteremtesi-programok-es-tamogatasok-ami-elerheto-es-ami-varhato-454884

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201212/fontos-reszletszabalyokat-ismertetett-az-otthonteremtesi-programrol-novak-katalin-461488

Még több kérdése van?

Ezen az oldalon összefoglaltuk, hogy a 2022. december 31-ig igényelhető 3 millió forintos otthonfelújítás támogatás praktikus részleteit. Gyakori kérdések és válaszok a témában, és az anyagköltség és munkadíj kalkulátor ide kattintva elérhető.

Ajánlott cikkek