Skip to main content
Trend és dekoráció2022. december 13.

Újszerű karácsonyfa ötletek és változó trendek

Építőpont Magazin
image

Az év végi ünnepi dekoráció zárófázisában érünk el a karácsonyfa ötletek kereséséhez. Hogy adjunk a tövére gallért, milyen a jó csúcsdísz, hogy készülhet mini karácsonyfa? Cikkünk elárulja, más hasznos tippek kíséretében.

Könyv nélkül tudott alapműveletek

Lassan ideje lesz beszereznünk kedvenc fajtájú – vagy kompromisszumos – karácsonyfánkat. Ha hetek maradtak még az ünnepig, tegyük ki a szabadba olyan helyre, ahol felügyeletünk alatt tudhatjuk. Legjobb, ha az utolsó kerti tisztogatásból megmaradt avarral is be tudjuk takarni. Beltérben minél hűvösebb és nyirkosabb helyet keressünk neki. Felállítás előtt néhány óráig vízbe állítva fiatalíthatjuk. Jó esetben a meglevő karácsonyfatalpat már a vásárláskor magunkkal vittük, és elvégeztettük az árussal az esetleg szükséges beleigazítási munkákat. Ez főleg a hosszútűs, de tovább tartó fenyőknél fontos: vaskos törzsük faragásával nem biztos, hogy könnyen megbirkózik otthoni barkácskészletünk.

A legkikezdhetőbb fatalpak csak műfenyőhöz ajánlhatók. Kisebb csőátmérőjű, vízzel stabilizálható plasztik vagy vas talpak luchoz és alacsonyabb ezüstfenyőhöz. Magasabb és erősebb fákat nehéz kovácsoltvas vagy súllyal nehezített műanyag talpakba rögzítsünk.

A csavaros befogatás mellett akadnak önbeálló rögzítősek, amelyek egy kar lenyomásával a belehelyezési helyzetben fogják meg a fát. Borulékonyság ellen kikötéssel biztosíthatjuk be a fenyőt – észrevehetetlen színű zsineggel, kellő magasságban, legalább egyszer áthurkolva a törzsén. Persze későbbi balesetek elkerülése érdekében, jegyezzük meg, hol fut a madzag!

Egy tartózkodó példány

Lábmelegítők, egyben cowboy-csizmák a karácsonyfának

Fánk „kalucsnijaként” egyre terjed a körszimmetrikus, talpat takaró karácsonyfa-szoknya. Ez egy talp alá tett terítő helyett maga a mutatós, nemegyszer hosszúszálú szőnyegborítás. Zöld szín esetén maga lehet az érzékeket megcsaló „aljnövényzet”. A karácsonyfa ötletek legújabb hullámában ezen is túltesz a fenyőtalp elrejtése egy csapottabb lámpabúra (avagy gyűrű, nyakörv) alakú gallérba. Ez aztán pláne jótékony paravánként küszöböl ki minden esztétikai hátrányt.

A karácsonyfa-gallér lehet rusztikus fából, könnyűfémből vagy rattanból. Egy valamelyik méretben stimmelő garaboly kosarunkat, akár szögleteset, magunk is átalakíthatunk.

Fenekével felfelé fordítjuk, szemmértékkel kimérjük, milyen magasan kell rázáruljon a fa tövére, és valamelyik vesszőszál „szélességi köre” mentén sniccerrel lyukat vágunk a kosár „altestébe”. Ha a fonott vesszővégek széthajlással fenyegetnének, ragasztópisztollyal rögzítsük őket egymáshoz. Fánk alja így stílusos, igényes és roppant megnyerő „előlapot” és „lökhárítót” kaphat.

Stabil talapzatot adhat egy kosár is

A világ – egy pillanatra – mindig a csúcsdísz körül forog

Csúcsdíszt feltétlenül famérethez arányosítva válasszunk! Egy túl nagy dísz egy szerényebb fenyőnek a kicsinységét hangsúlyozná.

Legszeretettebb fajták az (akár belső világítású) csillag, angyalfigura, fehér hópehely-motívum, vagy új generációknál akár az „unikornis-szarv”.

Szintén szemrevaló egy dróttal megerősített masni, leomló szalagindákkal. Vagy más szalagcsokorszerű kompozíció, ötletes mintájú és csavarodóra pödört textilszálakból. Ünnepek összeérését csúcsdíszként  a pompomvégű Mikulássapka. Hasonlóképp egy vattával kitömhető jókora rénszarvasfigura, mely csíkos sáljában olyan, mintha mellső két patáját összekulcsolva a fa tetejét ölelné. És általában az ünnepi dekoráció részeként, de kis méretben a fa tetején is hódít az orrára húzott csúcssipkás, skandináv kabalamanó, avagy karácsonyi gnóm. Konjunkturális divattermékként megkérik az árukat, de ilyet kevés alapanyagból magunk is készíthetünk. Ferdén álló csúcsdísz pedig egy hátulsó fémdrót vagy hurkapálca segítségével hozható egyenesbe. Vagy a kúpos kialakításon belül is körbefuttathatunk egy merevítő drótot az ágvégződésen. Egyik csúcsdísz se legyen 5 centinél közelebb a mennyezethez!

Az égbetörő csúcsdísz

Díszített karácsonyfa ötletek trendjei

Néhány éve divatba jött, hogy egy választott szín uralja a látványt a fenyő sötétzöldjén. Ebben az árnyalatban pompáznak a szalagok, gömbök és más díszek. Idén hódít a piros, és felzárkózik a kék is.  Egyre népszerűbb díszítési módszer a hólepte ágak utánzatainak létrehozása. Ezt megtehetjük hóspray-vel, vagy úgy, hogy  töviről hegyire végigpermetezzük vízzel a faágakat, majd öntapadós hóport szitálunk rájuk, azután újra megspricceljük vízzel, és egy teljes éjszakára magára hagyjuk. Érintését „tiltani” érdemes a családtagoknál, hogy minél kevésbé verődjön le bármi is a földre. A „behavazott” fenyőn és környezetében jobban érvényesülnek a szoba meleg színei, a fényekkel díszítés pedig kétszeres ünnepélyességgel ruházza fel a fát. Jól mennek hozzá a fehér hópihés vagy jégvirágos alakzatok, és a régről megőrzött habcsókkarikák újból tündökölhetnek. Különösen rusztikus vagy vintage stílusban berendezett otthonokban lehet rendkívül tetszetős megoldás.

Érdekesebb karácsonyfa ötletek közé tartozik még a fa 20-40 centis közökkel való „sálas” körbetekerése.

Például sűrűbb „szintvonalak” mentén egyszínű, de élénk textíl-/filcanyaggal. Ehhez jól mutathatnak az elmúlt év családi képeiből nyomtatott fotópapírok, polaroidok: elszórtan felcsipeszelve. Vagy szellősebb, de rézsútos-csigavonalas körbecsavarásra (mű)virágfüzér is választható: élénkszínű, nagyszirmú (gerberás, margarétás) összetevőkből. A mélyzöld fán remekül tündököl egy ilyen virágöv, mint szépségversenyek élmezőnyén az átalvetős díszszalag.

Végeredményben neki díszítjük

Tüneményes mini karácsonyfa készítése

Kültéri ünnepi dekoráció részeként is beválhat, de főként odabent az asztallapokon érvényesül jól a törpekarácsonyfa. Nem bonsai-nevelésre kell gondolni, hanem szobadíszítő örökzöldekből stilizált változatra. Ehhez előzőleg vízbe merített tűzőhabunk állított tégláját csak hevenyészetten nyessük kúpszerűre. Majd állítsuk bele egy tálkába, virágalátétbe, hogy a szivárgó vízveszteségeket felfogja. Maradék zöld ágaink közül a hosszabbakat a hab legaljába tűzdeljük végig a kerületén, hogy merőlegesen álljanak ki belőle. Ezután egy legkisebb csúcsosat a tetejébe szúrunk, égnek állítva. Alá pedig a többi legrövidebb ágainkat nyomjuk a szivacstömbbe úgy, hogy oldalra mutassanak. A legfelső kisebbek és az alul szoknyaként kimeredő legnagyobbak közti részhez ezután lépcsőzetes skála szerint válogatunk köztes hosszúságúakat, körös-körül beleböködve őket a habba. A formásra összeálló kész „fácskát”

érdemes majd egy kisebb fakuglira felállítani. Ez lesz a mini karácsonyfa képzeletbeli fatörzse, egyben emelvényt is ad neki.

Maradhat üde zölden, de kaphat rózsaszirmot, vagy a varródobozból: sárga mérőszalagot, kis színes cérnás orsót, fémpatentot, gombokat is.

Fenyőcske

A karácsonyfa ötletek ünnepelt groteszkje

Idén még őrület, néhány éven unalmas változatosság lehet a karácsonyfák fejjel-lefelé való felfüggesztése. Ez visszatekinthet ugyan némi középkori hagyományra, de a XXI. században inkább spontán megindult módszerről beszélhetünk. Értelme: több dísz szemlélhető szemmagasságban, több padlófelületet marad szabadon. Továbbá orvosság ez a törékeny díszek után nyúlkáló gyermekkezek és az (akár háziállatos) száguldozós fába ütközések ellen egyaránt. Először hagyományos fánk kiegészítéseként jelent meg, de önálló alternatívájaként is elgondolható. Kisebb fák vagy műfenyők az igaziak hozzá, amelyeket stabilan a fatörzsre hurkolt-csomozótt erős madzaggal kötünk fel, vagy átfúrjuk a fa alját, és a lukon vezetjük át a zsineget. De csigásan fel is fregolizható vagy – csillármódra – horogra, kampóra akasztható. Minimalista dekorációban gondolkodjunk, vagy legalábbis biztos rögzítésű és könnyebb, esésállóbb/törésbiztosabb díszekben, angyalhajas, ezüstgirlandos megspékeléssel. Ki kell tenni tehát magunkért a kiválasztásukban és elrendezésükben, mert mindenki szeme előtt lesznek, aki csak megfordul nálunk.

Összefoglalásképp ne feledjük: minden megtetsző ötletet előbb vessünk össze otthonunk megjelenésével, stílusával!

Karácsonykor néha a feje tetejére áll a világ

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek